Detta skrivs på EMO – Hannovermässan. Vilken teknikfest! Om man betänker hur mycket engagemang och kompetens som allt teknik representerar är det lätt att bli berörd. Arvet från föregående generationer, timmar av kreativitet och kämpande hos nuvarande generationer för att få allt att fungera och potentialen att lösa mänsklighetens många problem framöver, ja allt finns här i överflöd.
***
Mässbesök innebär också umgänge och bra diskussioner:
Globaliseringen är delvis hotad, vilket några av oss diskuterade på M/S Stena Scandinavica på vägen till Hannover. Globaliseringen är en av våra äldsta idéer. Vikingarna var först. Merkantilisterna från 1500-talet och framåt byggde fartyg och seglade på världens hav för att köpa och sälja. Den svenska industri som byggdes upp från 1800-talet var ofta helt beroende av export för att kunna växa.
Och, så har det varit sedan dess.
2020 frågade sig en del om Covid -19 skulle döda globaliseringen. Så blev det förstås inte, men världshandeln och de internationella kontakterna försvårades onekligen av pandemin.
Redan 2015 talade vissa ekonomer om ”slowbalisation”. Länder som inte hävdade sig i världshandeln ifrågasatte om man inte borde införa fler handelshinder. Ett av dessa länder var USA! Donald Trump fångade, som bekant, en del av dessa stämningar i sin förra presidentvalkampanj. Många utvecklingsländer kunde nu dessutom producera sina egna nyttigheter och föredrog dessa framför dyr import.
2023 ifrågasätter allt fler länder på världsmarknaden vem man vågar handla med i framtiden. Vad händer om vi blir beroende av råvaror och teknik från länder som kan bli bojkottade beroende på geopolitiska konflikter eller kommer att bojkotta oss..?
Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att fortsättning följer.