Print Icon
 

Söndagar kl.15

Nästa gäst i Produktionspodden är Jonas Håkansson, Volvo.

Ett 10 min samtal om driftsäkerhet, digitalisering och utvecklingen på Volvo Powertrain

När jag ändå har ordet:

Globaliseringen har tjänat oss väl, i Sveriges fall sedan 1800-talet. Sedan 1990 har globaliseringen fått den ekonomiska utvecklingen i världen att nästan explodera.

Men, nu får globaliseringen stryk. USA är stressat av Ryssland (Ukraina) och Kina (avdemokratisering) och ser om sitt eget hus med en aggressiv industripolitik. Det amerikanska ”hjärtlandet” skall återindustrialiseras.

 

Den respekterade tidningen The Economist sammanfattar det som händer så här: Grön produktion subventioneras. Produktion lockas över från andra länder till USA. (Detta gäller även från exempelvis EU). Produktionen skall vara inhemsk. Flöden av både varor och kapital sätts under restriktioner. Andra länders inflytande över amerikansk produktion begränsas. Export av högteknologi till länder som hotar fred och demokrati avbryts.

 

Detta har fått följdreaktioner över hela världen. Företag som etablerar produktion i länder som Japan och Sydkorea erbjuds skattefördelar. Länder som exporterar exklusiva mineraler blir alltmer restriktiva avseende vem som får köpa.

 

Fattiga länder blir ännu fattigare. Internationella samarbeten, exempelvis kring klimatet, försvåras. Kunskapsöverföringen mellan länder stryps.

 

USA:s politik riktar sig inte bara mot Ryssland och Kina. Den är också en signal till ett Europa som delvis vill gå Putin till mötes för att få slut på kriget, exempelvis genom att värna handeln med Ryssland.

 

Det som nu händer är ett bevis för den stora betydelsen som frågor som rör hållbar produktion har.

***

Agendaför den närmaste tiden består av följande aktiviteter:


·  Hur ser den optimala underhållsorganisationen ut? Frågan har väckts av Mats Clementz på Polypeptide i Malmö. ”Rätt svar” finns inte. Därför anordnar vi ett digitalt rundabordssamtal den 19 januari kl 15-16 där vi hoppas få upp så många tankar som möjligt på bordet.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  En av vår tids stora frågor är el. Hur fattar vi rätt beslut? Göteborg Energi har kommit långt i ansträngningarna att vara fossilfritt. Eric Zinn, hållbarbetschef på Göteborg Energi inspirerar till nya insikter den 23 januari 15-16.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  Lars Wiberg på Borealis arbetar med begrepp som MOC, Management Of Change, LFI, Learnings From Incidents, och PRM, Prevention& Risk Management för att utveckla processerna på ett säkert sätt. Låt dig inspireras av Lars den 25 januari 15-16.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  Vi har ibland frågat oss om vi är för inåtblickande. Vi har ju onekligen ett starkt fokus på Sverige. I strategin för Sustainability Circle ingår att lära mer av världen utanför Sverige. Många av oss besöker sedan några år tillbaka regelbundet Hannovermässan och Industrial Internet of Things i Berlin. Det ger oss kontakter. Den 26 januari 15-16 träffar vi tyska Arena 2036 från Stuttgart. De arbetar med framtidens teknik, inte minst för bildindustrin. Ta chansen att lära av dem.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  Den 31 januari träffas vårt stafettnätverk i Östergötland hos Toyota Material handling i Mjölby. Temat är digitalisering av produktionsprocesser. Som alltid är alla välkomna att delta – även ni som inte är östgötar.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


***

     


Vi hörs och ses snart,

Anders Källström

Ordförande Sustainability Circle

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences