Print Icon
 
   

Medlemsnytt

Det är nyttigt att reflektera emellanåt och att fundera och dra slutsatser om vad man upplevt och vad man lärt sig. Så här års kallas det kanske årskrönikor. Till vardags kanske vi kallar det grundorsaksanalyser, 5 varför eller after action reviews.

 

Reflektionen syftar till att lära sig. Ofta lära sig om sig själv, sina känslor och sina beteenden, men också om sin grupp. Och utvecklingen.

läs Henrics hela reflektion här


Det som stuckit ut under 2022 är att vi kunnat träffas fysiskt igen. Vi har vart på 4 mässor, vi har startat våra regionala studiebesök och vi kan träffas igen på plats ute i industri-Sverige! Det är fantastiskt kul! Men att jobba på distans och digitalt är fortsatt en del av det nya normala så det är fortsatt en del av vår agenda.


Året 2022 i bilder!

TACK till er alla 555 olika personer som varit med på våra fler än 100 aktiviteter under 2022. Tillsammans har vi skapat nästan 1500 tillfällen till lärande och inspiration. Det är några som är med ofta, läs om dem nedan, och några som bara är med enstaka gånger. Alla är lika välkomna!

 

Nästa år kommer det fortsatt vara en blandning av digitala och fysiska träffar, det är vad ni efterfrågar. Enkelheten och tillgängligheten med det digitala, men djupet, detaljerna och känslan i det fysiska vi att fortsätta med det som vart bra

 

StartUpScaleUp återkommer i februari för tredjegången. Vilka nya företag har bra teknik och ideer som vi kan ha glädje av? Ibland är det enklare att vara innovativ och kreativ i en helt ny verksamhet. Det får vi smakprov på 23 02 23!

 

Under 2022 har vi formerat vårt 2040 projekt som kommer rulla med full kraft under nästa år (och åren bortom det). 2040-projketet genomförs av ”young potentials” (30-årsåldern +/- några år), dvs de som kan tänkas leda svensk industri 2040.  Uppdraget är att steg för steg skapa och skärpa bilden av svensk produktion 2040.  Alla aspekter ingår: analog och digital teknik, business, politik, organisation, kompetensförsörjning, samarbeten och allianser… 2040-projektet har ingen definierad sluttidpunkt (förutom 2040).

Bästa sättet att hänga med i agendan är att ha koll på vårt veckoutskick på söndagar, följa oss på LinkedIn och gå in på vår hemsida.


Avslutningsvis- ett stort TACK till Carin som gör att så mycket funkar, utan att det syns, egentligen precis som alla andra ingenjörer!

Henric Widen

Jag hoppas att du får lite ledigt i helgperioden. Jag vill att du är rädd om dig, och alla andra!


En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

/Henric henric.widen@sustainabilitycircle.se


PS. Vad gör orkestern den 23:e december?

– De har julstämning........

     

KOMMANDE WEBBINARIUM

19 januari kl.15-16

Mats Clementz, från Poly Peptide, kommer att inleda diskussionen utifrån att han står mitt i en förändringsresa.  De kommer att flytta systemägandet för hela produktionsutrustningen (reaktorer, kolonner, indunstare, frystorkar etc) till underhållsavdelningen. Detta kräver rekrytering och översyn av roller och profiler.

23 januari kl.15-16



Hur påverkar våra beslut priset på el och energisystemets klimatpåverkan och vilka beslut leder till riktiga framsteg? Hållbarhetschef Eric Zinn ger oss en snabb översikt hur allt hänger ihop så att vi kan ta klokare beslut framöver. 

25 januari kl.15-16

Borealis kallar det tex MOC, Management Of Change, LFI, Learnings From Incidents, och PRM, Prevention& Risk Management.
Hur jobbar man med utveckling av processerna? Hur hanteras ändringar i processerna?

     

Håkan Strandberg - du är den person som varit med flest gånger under 2022 på våra aktiviteter. Du har varit med på 20 av våra aktiviteter. Grattis! Hur känns det? 

Det känns alldeles utmärkt. För min del med en full kalender är upplägget med digitala seminarier och workshops perfekt. Man kan alltid hitta någon lucka för att förkovra sig och delta i intressanta diskussioner inom ett område som ligger mig varmt om hjärtat.

 

Vad har du tagit med dig för lärdomar/kunskaper i din organisation?
Massor av både stora och små lärdomar har jag tagit med mig. Mitt deltagande i de olika aktiviteterna gör det tydligt att Digitaliseringen och införande av Smart Maintenance pågår för fullt. System och tjänster blir mer mogna för varje dag som går men det är inte helt enkelt att implementera. Detta på grund av stora variationer av mognadsgrad inom industrin. Däremot kan man snabbt konstatera att de som kommer längst är de som fokuserar, utbildar, är tydliga med vad de vill åstadkomma samt vågar att misslyckas. De lär sig av misstagen och utvecklas ännu bättre och snabbare.


LÄS INTERVJUERNA MED HÅKAN, BENGT, LARS OCH PÄR PÅ VÅR BLOGG

     
     

Tillsammans skapar vi positiv energi

Om vi får 5 minuter av din tid, så får du 365 dagar med utveckling från oss.
För att skapa bästa Agendan för dig som medlem behöver vi svar på några frågor. 

   

Denna utvärdering/enkät hjälper oss att veta vilka verktyg och vilken kunskap du behöver och vill ha. Utifrån dina önskemål formar vi vår agenda


Tack för din tid och input


     

Vårt 2040 projekt - häng på!

2040-projektet (”hur ser svensk produktion ut 2040?”) har, när detta skrivs, 11 unga medlemmar från nio av våra främsta företag, som nu har börjat arbeta. Vi räknar med att detta nätverk skall fördubblas inom kort.

 

Hur tar man sig an en uppgift som denna? Jo, alla vet att ingen vet hur det är 2040. Det gäller att släppa de krav på evidens som vi är vana vid och tillåta oss att spekulera. Attityden i 2040-projektet är alltså att ”jag vet inte, men jag skulle kunna tänka mig att…”. Sokrates lärde sina lärjungar att tänkandet är viktigare än tanken. Den enskilda tanken blir, förklarade han, till skillnad från tänkandet, snabbt omodern. Att tänka är däremot förstås alltid rätt. Därför kommer 2040-projektet att pågå ett tag…

 

Relevansen då? Jo, forskningen tyder på att specialister är ganska bra på att förutse framtiden. Men, det finns två ”men”. Det ena är att framtidsförutsägelser präglas av den tidpunkt vid vilken de görs. Uttalanden om 2040 blir alltså lätt mer pessimistiska om det, som nu, är krig och lågkonjunktur än om det nu hade varit fred och högkonjunktur… För det andra så är specialister bättre på att förutsäga riktningen än tempot. 2040 kan alltså vara här redan 2035, om ni förstår vad jag menar.

 

Om du och ditt företag (trots den filosofiska karaktären på beskrivningen av projektet ovan) vågar vara med, så hör av Dig till info@sustainabilitycircle.se.

     

I syfte att förstå automationens roll 2040 och hur utvecklingen dit kan se ut arrangerar Sustainability Circle en temadag i Västerås om framtidens automation. 

Programmet genomförs hos  OpiFlex Automation i Västerås. Där kan vi både diskutera och praktisera möjligheter med flexibel automation

 

Det handlar inte bara om ”roboten” utan om dess plats i en framtida "industriell arkitektur”.

     

Vill du också ha våra aktiviteter i din Outlook-kalender?

Gör som många andra redan har gjort - få våra inbjudningar direkt i din kalender. Då missar du aldrig något om du har tid för en stunds lärande. Du väljer själv fritt "Ja, nej eller kanske" på alla våra inbjudningar. 


Ja tack – jag vill ha inbjudningar till Sustainability Circles webbinarium i min outlook kalender.

     

OM du nu skulle ha missat något webbinarium så kan du gå in till vårt Bibliotek (se under fliken Tankegods på första sidan). Där hittar du alla våra inspelade webbinarium.


Hur hittar man som medlem hit? 
1) På Sustainability Circles hemsida, ser du i headern en flik som heter "TANKEGODS". Hoovra över ordet och du ser en drop-down-lista.

2) Från denna drop-down-lista, välj "WEBBINARIUM (endast medlemmar)". Nu kommer du till en sida där det krävs ett lösenord. Har du inte det? Maila till info@sustainabilitycircle.se och skriv "Lösenord till webbinarium bibliotek" i ämnesraden så hjälper vi dig.

3) Det första du möter är denna bild. Du kan välja mellan att söka på innehåll eller Föreläsare/Företag. 
För att "noll-ställa" en sökruta klickar du på "ALLA"


Testa dig fram. Har du några frågor, tveka inte utan hör av dig! 

Annars, välkommen till oändliga timmar med den mest värdefulla kunskapen för Er. 

TACK till er som bidragit till våra webbinarier!

     

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences