I veckan som gick besökte Henric och jag en konferens om additiv tillverkning (AM). Flera talare återkom till att industriellt AM används för tre typer av produkter: prototyper, verktyg och slutkomponenter. Givetvis är slutkomponenterna den typ av printningar som är störst och växer snabbast. De kommande åren förväntas såväl volymerna som den ekonomiska omsättningen accelerera.
Eftersom alla, både talare och publik, verkade ägna hela sin profession åt AM var stämningen på konferensen ingenjörsmässigt nykter.
Följande talar för traditionell tillverkning: stora volymer, voluminösa produkter, standardiserade produkter, låg komplexitet, acceptans för lång ”time to market” och för långväga transporter.
Komplex design, relativt små produkter, små volymer, långtgående kundanpassningar, krav på korta försörjningskedjor och hög utvecklingstakt talar för AM. Däremellan finns det en skala, som sannolikt kommer att förändras av utvecklingen. AM innebär dessutom att spill från tillverkningen minimeras, vilket förstås är ett hållbarhetsargument.
Givetvis inspirerades Henric och jag till en AM-dag i Sustainability Circles regi. Planeringen är redan påbörjad.
***
I produktionspodden denna vecka träffar Du Madelene Johansson på Volvo Powertrain i Skövde.