Print Icon
 

Söndagar kl.15

I veckan som gick besökte Henric och jag en konferens om additiv tillverkning (AM). Flera talare återkom till att industriellt AM används för tre typer av produkter: prototyper, verktyg och slutkomponenter. Givetvis är slutkomponenterna den typ av printningar som är störst och växer snabbast. De kommande åren förväntas såväl volymerna som den ekonomiska omsättningen accelerera.

Eftersom alla, både talare och publik, verkade ägna hela sin profession åt AM var stämningen på konferensen ingenjörsmässigt nykter. 

Följande talar för traditionell tillverkning: stora volymer, voluminösa produkter, standardiserade produkter, låg komplexitet, acceptans för lång ”time to market” och för långväga transporter. 

Komplex design, relativt små produkter, små volymer, långtgående kundanpassningar, krav på korta försörjningskedjor och hög utvecklingstakt talar för AM. Däremellan finns det en skala, som sannolikt kommer att förändras av utvecklingen. AM innebär dessutom att spill från tillverkningen minimeras, vilket förstås är ett hållbarhetsargument.

 

Givetvis inspirerades Henric och jag till en AM-dag i Sustainability Circles regi. Planeringen är redan påbörjad.

 

***

I produktionspodden denna vecka träffar Du Madelene Johansson på Volvo Powertrain i Skövde.

Ett 10 min samtal om 2040-projektet och hur företag kan rekrytera ungdomar

***

Under de tre vinterlovsveckorna tar vi det lite lugnt eftersom många inte kan vara med, men sedan gör vi en rivstart:

***


·  Den 21 februari har vi glädjen att lyssna på hur Billerud arbetar med cybersäkerhet.  Jari Delin, IT Service Specialist Billerud berättar hur han och Billerud arbetar med att ta sig an utmaningen steg för steg, göra riskbedömningar och hantera de största riskerna först, se till att man gör rätt från början genom nya krav på leverantörer och att man bygger upp en effektiv systemförvaltning så att säkerheten inte försämras med tiden…

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  Den 23 februari är det dags att lyssna på vår tids kreativa entreprenörer. Hur resonerar företrädare för s k start ups och vad kan vi andra lära av dem? Ser de som börjar med ett vitt papper annorlunda på möjligheterna än alla vi som sitter fast i gamla strukturer. Du kommer att få träffa ett företag per timme med start
kl 9 och final kl 16 den

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


·  Den 24 februari träffas vår arbetsgrupp för underhållskultur (vi får se om den vill byta namn till driftssäkerhetskultur). Gruppen är stängd för nya medlemmar, men hör av Dig om Du vill vara med i nästa kulturgrupp.

Skicka ett mail till info@sustainabilitycircle.se

 

·  Den 24 februari kommer dessutom Davor Peric att föreläsa om hur Öresundsbron arbetar med mönsterigenkänning. Det gör han för vårt 2040-nätverk. Om Ditt företag ännu inte är representerat i detta nätverk och att du känner att ni borde så hör av dig till:

 info@sustainabilitycircle.se

 

·  Den 28 februari, kl 15 träffar vi återigen tyska Arena 2036 för att del av deras Catena X – the first open and collaborative data ecosystem.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


***

     


Vi hörs och ses snart,

Anders Källström

Ordförande Sustainability Circle

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences