Print Icon
 

Söndagar kl.15

Produktionspodden denna vecka gästas av Karl-David Pettersson från GKN Aerospace.

                                                *** 

***

Är industriell tillväxt i konflikt med klimathotet, eller är tillväxten en tillgång för kampen mot växthuseffekten?

 

Klimatfrågan handlar i hög grad om energi. Vi skall byta - helst - alla fossila bränslen mot icke fossila. Svenskt näringsliv tackar ja till satsningar på alla former av klimatvänlig elproduktion, alltså både kärnkraft, vindkraft, vattenkraft, solceller…

 

Kostnaderna för omställningen är förstås enorma. 55% av investeringarna/kostnaderna är, enligt The Economist, kopplade till produktionen av el. 45% är kopplade till investeringar och kostnader i distribution och lagring. Dagens 260 mdr USD räcker inte långt.

 

Inte minst fattiga länder måste ha råd med dessa investeringar. Och, det måste, som vi alla vet, gå fort. Risken är stor att både rika och fattiga länder bland mycket annat prioriterar luftkonditionering och kylning av bostäder och arbetsplatser framför energibesparingar, inte minst när klimatet blir varmare.

 

Många länder måste dessutom anpassa lagstiftningen och andra regelverk för att underlätta omvandlingen. Även detta måste gå fort. Näringslivet vill känna sig säkert på vad som gäller innan vi börjar investera. Ett exempel rör vindkraft. Många kommuner tackar nej till vindkraftverk eftersom ”stålskogarna” förändrar landskapsbilden. Borde brukare i kommuner som tackar ja till vindkraft få billigare el? ”Money talks”, som bekant.

 

Slutsatsen är nog att vi alla är rätt så krassa. Det är lättare att förändra produktion och distribution av energi än att ändra på den globala befolkningens krav på ökad välfärd. Gärna ett bra klimat, men först en god ekonomi, alltså. Vägen till det förra går via det senare. 


***

Vi hoppas att få se Dig och Dina kollegor på följande aktiviteter: 

 

·  ChatGPT har påverkat allas uppfattning om AI. Många ägnar sina lediga stunder åt att testa detta verktyg för att förstå hur långt AI sträcker sig just nu. Och då inser vi alla att ChatGPT bara är början. Den 19 april, 15-16, får vi en chans att förstå potentialen för industrin tillsammans med David Fendrich, CTO på Tenfifty. Missa inte detta!

Länk för medlemmar.


·  Den 20 april kl 15-16 är det dags att arbeta med ett annat av våra tunga begrepp: energi. SMR (Small Modular Reactors) är små kärnkraftverk, som kan placeras ute i våra stadsdelar och på mindre orter. De finns redan idag på hangarfartyg och i u-båtar och många tror att de kan utgöra en gamechanger avseende energiförsörjningen. Ta chansen att lära av och diskutera med Janne Wallenius, Blykalla och Sune Jonsson, OKG.

Länk för medlemmar.


·  Den 21 april träffas vår arbetsgrupp för hur vi kan arbeta med organisationskultur som verktyg för att få med oss våra medarbetare i arbetet med driftsäkra företag. Gruppen har funnits sedan i höstas och är stängd för nya medlemmar, men om du är intresserad så föreslår vi att Du hör av Dig och anmäler ditt intresse för nästa kulturgrupp.

Maila till info@sustainabilitycircle.se


·  En grupp forskare på Chalmers studerar just nu uppbyggnaden av underhållet på våra nya batterifabriker. Förstudien är klar. I detta webbinarium berättar chalmersforskaren Jon Bokrantz om hur underhåll utformas 2023 när det inte finns någon belastande historik att ta hänsyn till. Logga in den 27 april mellan klockan 15 och 16.

Länk för medlemmar.


     


Vi hörs och ses snart,

Anders Källström & Henric Widén


Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences