Print Icon
 

Söndagar kl.15

Inflationen gröper, som bekant, ur värdet av löner och besparingar, inklusive våra pensioner. När vi förlorar köpkraft köper vi mindre vilket drabbar näringslivet i form sviktande efterfrågan. Givetvis får även den offentliga sektorn mindre för de skatter den tar in.

 

Varför är inflationen så hög. Jo, därför att utbudet av, exempelvis, energi är lägre än efterfrågan. De höga elpriserna påverkar i sin tur priserna på nästan alla varor och tjänster.

 

Nu anar många lägre energipriser (Googlesökningarna på inflation sjunker), men risken är stor att bristen på arbetskraft leder i motsatt riktning, dvs mot högre löner och mer inflation. Vi har ganska hög arbetslöshet, men de arbetslösa har uppenbarligen inte den kompetensprofil som näringslivet söker. Den eviga frågan om ett större utbud av arbetskraft måste få en lösning.

 

***


I produktionspodden denna vecka berättar jag om varför Du ska vara medlem i Sustainability Circle och vad du får ut av ditt medlemskap. 

En kort introduktion från Anders Källström 

***

Under de tre vinterlovsveckorna tar vi det lite lugnt eftersom många inte kan vara med, men sedan gör vi en rivstart:

·  Den 28 februari, kl 15 träffar vi återigen tyska Arena 2036 för att ta del av deras Catena X – the first open and collaborative data ecosystem.

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


***


·  Den 15 mars ägnar vi en heldag åt automation. Det gör vi på ort och ställe i Västerås. Syftet är att lyfta blicken mot potentialen inför 2030 och i viss mån inför 2040. En av dagens inspiratörer är Johan Frisk, VD på OpiFlex. Hur skiljer sig framtidens robotar från dagens? Och, hur påverkar det morgondagens industriella arkitektur? Denna dag betraktar vi som en av vårens viktigare diskussioner, så missa inte att komma!

Anmälan för er som är medlemmar!

(Deltagarantalet är i viss mån begränsat så först till kvarn och prioritet till våra medlemmar)


***

·  En av vår tids game changers är mönsterigenkänning, vilket är en form av AI. OKG ligger långt fram i utvecklingen. Den 7 mars, 15-16 berättar Johan Holmér om hur mönsterigenkänning används på Oskarshamns kärnkraftverk. Hur funkar det, vad har det gett, vad har vi lärt oss på vägen och vad ser vi framåt?

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

 

·  Den 9 mars, 13-15 diskuterar vi energibranschens utmaningar med företag som tillhör denna. Det hindrar inte att andra intresserade är välkomna att vara med,

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.


·  Den 16 mars, 15-16, kommer Jon Bokrantz från Chalmers berätta om MATTER-projektet.

För att förverkliga en hållbar batterisektor i Sverige och skapa förutsättningar för ett effektivt underhåll av framtidens batteriproduktion genomförs nu forskningsprojektet ”MATTER – Maintenance of Battery Production”. I ett första steg utförs en förstudie på 6 månader av Chalmers, KTH, Scania, Volvo GTO och Volvo Cars som syftar till att samla den gemensamma kraften inom industrin och akademin och ta ett helhetsgrepp om underhåll av batteriproduktion.  

Anmälan för er som är medlemmar + för er som vill bli medlemmar.

     


Vi hörs och ses snart,

Anders Källström

Ordförande Sustainability Circle

Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences