2040-projektet (”hur ser svensk produktion ut 2040?”) har, när detta skrivs, 11 unga medlemmar från nio av våra främsta företag, som nu har börjat arbeta. Vi räknar med att detta nätverk skall fördubblas inom kort.
Hur tar man sig an en uppgift som denna? Jo, alla vet att ingen vet hur det är 2040. Det gäller att släppa de krav på evidens som vi är vana vid och tillåta oss att spekulera. Attityden i 2040-projektet är alltså att ”jag vet inte, men jag skulle kunna tänka mig att…”. Sokrates lärde sina lärjungar att tänkandet är viktigare än tanken. Den enskilda tanken blir, förklarade han, till skillnad från tänkandet, snabbt omodern. Att tänka är däremot förstås alltid rätt. Därför kommer 2040-projektet att pågå ett tag…
Relevansen då? Jo, forskningen tyder på att specialister är ganska bra på att förutse framtiden. Men, det finns två ”men”. Det ena är att framtidsförutsägelser präglas av den tidpunkt vid vilken de görs. Uttalanden om 2040 blir alltså lätt mer pessimistiska om det, som nu, är krig och lågkonjunktur än om det nu hade varit fred och högkonjunktur… För det andra så är specialister bättre på att förutsäga riktningen än tempot. 2040 kan alltså vara här redan 2035, om ni förstår vad jag menar.
Om du och ditt företag (trots den filosofiska karaktären på beskrivningen av projektet ovan) vågar vara med, så hör av Dig till info@sustainabilitycircle.se.