Organisationen Industry of Things World har i april utkommit med en lägesrapport (omfattande Amerika, Europa och Asien). Respondenterna utgörs av högre chefer och IoT-experter inom tillverkningsindustrin. Frågorna avser Industrie 4.0 dvs det vi på svenska kallar smart produktion:
12,5% svarar att de ännu inte är mogna att påbörja detta arbete. 19% ligger i startgroparna för att köra igång sitt första projekt. 37% genomför just nu sina första projekt. 31% har genomfört flera dylika projekt.
31% har formulerat strategiska mål för en smart produktion. 51% har delvis sådana. 18% saknar strategiska mål.
45% är övertygade om att en smart produktion skulle vara bra för deras produktivitet och övergripande effektivitet, drygt 22% är delvis övertygade om detta medan 15% inte är övertygade.
Argumenten för en smart produktion är (i fallande ordning): Öka effektiviteten på drift, underhåll och i försörjningskedjorna. Effektivisering av energi och resursanvändningen. Möjliggörande av nya affärsmodeller. Ökade möjligheter att anpassa verksamheten till nya villkor på marknaden. Förbättra situationen för kunderna. Möjliggöra nya produkter. Minska livscykelkostnaderna för anläggningar och inventarier. Utveckla underhåll av slutprodukterna. Ökad hållbarhet. Förbättrad säkerhet (safety). Etcetera.
Problemen för införande av en smart produktion är i fallande ordning: Brist på kompetens. Brist på kvantitativa och kvalitativa data. Saknar anslag i budgeten. Svårt att identifiera bra projekt (tillämpningar). Brist på informationsstrategi. Brist på förtroende för AI. Etcetera.
29% arbetar själva med implementeringen. 13% har outsourcat den. 59% har delvis outsourcat denna.
På frågan hur viktigt det är att samarbeta med andra företag (det vi kallar extern integration) för att lyckas med en smart produktion anser 14% att det är extremt viktigt, 34% att det är väldigt viktigt, 26% att det är ganska viktigt.
55% använder en mix av intern och extern kompetens för att lyckas. 9% litar på extern kompetens. 32% försöker bygga upp egen kompetens.
När det gäller teknik har företagen hittills satsat på (de fick ange flera alternativ): sensorer (75%), prediktiva analyser (50%), big data analyser (48%), tillståndsövervakning (55%), digitala tvillingar (39%), AI (37%), fjärrövervakning mha AR och VR (34%), automatiserade maskiner och robotar (43%), 5G (14%). Givetvis har nästan alla företag ambitionen att höja dessa siffror framöver.
Bara 5% svarar att de inte är oroade över säkerheten (security). 27% är oroade i viss utsträckning. Ca 50% är väldigt eller t o m extremt oroade.