Print Icon
 

Söndagar kl.15

USA är och förblir intressant för oss industrialister. Polariseringen är visserligen stark - när USA är som bäst överträffar de alla, när USA är som sämst är landet underutvecklat - men, det amerikanska genomsnittet imponerar:


· USA är världens rikaste, mest produktiva och mest innovativa land (The Economist).

· USA står för en fjärdedel av Jordens produktion och 58% av G7-ländernas produktion (marknadsvärderat).

·  USA har den industriella världens högsta inkomst per capita (vissa mindre finansiella hubbar och några oljeländer undantagna). Inkomsten ökar dessutom fortare än motsvarande siffror för Europa och Japan. USA:s fattigaste delstat, Mississippi, har exempelvis bättre värden än Frankrike.

·  USA har en växande arbetskraft med en tredjedel fler arbetare jämfört med 1990. Många av dessa är påtagligt välutbildade. De arbetar fler timmar än både européer och japaner och producerar mer per timme.

·  USA äger mer än 20 procent av världens patent, vilket är mer än Kina och Tyskland ihop. De fem största forskande företagen i världen är alla amerikanska.

 

Varför går det så bra för USA? Jo, USA har för det första en stor, rik och krävande hemmamarknad. Kapitalmarknaden är resursstark. Arbetsmarknaden är stor, flexibel, har hög kvalitet och är ung.

 

Allt detta gör den amerikanska ekonomi resilient. USA är med andra ord imponerande bra på att återhämta sig efter kriser.

 

Är USA bäst på allt? Nej, arbetslösheten i vissa grupper är hög. Livslängden är besvärande låg, sett i perspektiv av den rika världen. Droger och vapenvåld skördar en enorm mängd offer.

 

Dessutom är amerikanarna oroliga för framtiden (främst kopplat till den industriella konkurrensen från Kina och klimatet), vilket har lockat de senaste presidenterna att försöka skydda USA:s ekonomi från utländsk konkurrens, bland annat från oss.

                                                *** 

Produktionspodden denna vecka gästas av Bengt Hergart från Öresundsbrokonsortiet 

***

Vi hoppas att få se Dig och Dina kollegor på följande aktiviteter: 

 

·  Den 3 maj träffas vårt stafettnätverk i Norrbotten hos Billerud i Kalix. Om Du vill vara med är du välkommen att höra av dig till

info@sustainabilitycircle.se.

 

·  Den 9 maj träffas vårt Round Table Verkstad hos SKF i Göteborg för att studera och diskutera svart produktion utifrån SKF:s erfarenheter av sin D-fabrik. Om du vill vara med är du välkommen att höra av dig till

info@sustainabilitycircle.se.

 

·  Den 10 maj träffas vårt Round Table 2040 hos SKF i Göteborg med syfte att studera extern horisontell integration fortsätta arbetet med en vision för svensk industri per 2040. Om du vill vara med är du välkommen att höra av dig till

info@sustainabilitycircle.se.

 

·  Den 15 maj träffas vårt nätverk för energiföretag för att arbeta vidare med frågor som rör Smart Energy. Om du vill vara med är du välkommen att höra av dig till

info@sustainabilitycircle.se.


·  En grupp forskare på Chalmers studerar just nu uppbyggnaden av underhållet på våra nya batterifabriker. Förstudien är klar. I detta webbinarium berättar chalmersforskaren Jon Bokrantz om hur underhåll utformas 2023 när det inte finns någon belastande historik att ta hänsyn till. Logga in den 27 april mellan klockan 15 och 16.

Länk för medlemmar.

     


Vi hörs och ses snart,

Anders Källström & Henric Widén


Follow Us On

You are receiving this email as you signed up for our newsletters.

Want to change how you receive these emails?

You can Unsubscribe or Update your preferences